Vold og overgrep - det er ikke din skyld!

Vi som jobber med barn og unge vet at noen opplever vold og/eller seksuelle overgrep. Dette kan være av noen du stoler på, som foreldrene dine, en trener, en nabo eller en i slekten din. Mange synes det er vondt og vanskelig, de kan føle eller få fortalt at det er deres skyld eller at noe fælt vil skje om de sier fra. Mange bærer også på en skam og vil ikke stille andre i dårlig lys.

Det kan være vanskelig å vite om man er utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Det finnes mange former for vold og overgrep, og vi vil informere om hva vold og overgrep kan være.

 

Fysisk vold kan være å bli slått med hånd eller en ting, sparket, lugget, klort, klypet, dusjet i kaldt vann eller brent.

 

Psykisk vold kan være å bli truet indirekte eller direkte, at noen forsøker å kontrollere hva du gjør og sier, at du blir holdt borte fra venner og aktiviteter uten god grunn, at noen snakker nedlatende om hvordan du ser ut, snakker, kler deg eller er. Foreldre får lov å sette grenser og man er ofte uenig med foreldrene sine. Dette er både vanlig og greit. Men dersom du ofte blir redd og har problemer med å konsentrere deg på skolen, ikke får sove på natten eller du har en veldig vond klump i magen, bør du snakke med en voksen du stoler på.

Noen barn er vitne til at foreldrene utsetter hverandre for vold. Dette både skader, skremmer og smerter. Om du er utsatt vold fysisk eller psykisk vold i hjemmet, er du kanskje mye redd eller kanskje også sint når du er på skolen?

 

Seksuelle overgrep kan være at noen tar på deg/beføler deg på f.eks puppene, inntrengning i en av kroppsåpningene, f.eks. en penis, finger eller ting inn i tissen, rompa eller munnen din. Det er også overgrep om du vil gjøre dette med en voksen. Andre typer overgrep er at noen onanerer foran deg, at du tvinges til å se på sex, viser deg porno, blotter seg, tar bilde av eller filmer deg med lite klær eller naken.  Noen kan bli forvirret, fordi det kan føles både ekkelt og fint samtidig. Føler du at du kanskje har opplevd et overgrep, bør du snakke med en voksen du stoler på.

 

Selv om den voksne har vært full eller rusa når det vonde skjedde, er det viktig at du sier i fra.

Her er noen internettsider du kan se på om du vil vite mer om vold og seksuelle overgrep:

http://dittvendepunkt.no

http://jegvilvite.no

http://atv-stiftelsen.no/

http://www.smiso-st.no/

http://stinesofiesstiftelse.no/

 

Eller kontakt alarmtelefonen: 116 111

 

Hvis du eller en venn opplever vold, snakk med en lærer, helsesøster, utekontakten, eller ring direkte til barneverntjenesten, tlf 67 05 91 16, eller politiet, tlf 67 06 84 70, slik at du får hjelp.

Si ifra hvis du opplever vold

Halldis
Haldis - leder av Barnevernet
   Hanne
Hanne - nestleder i Barnevernet

 

Bjørn, Per Morten, Karina eller Milli i politiet.

 

Kilder: Aasland, 2004; Bengtson et al., 2004; Heltne og Steinsvåg (red)., 2011.

 

 

Sist oppdatert: 21.04.2014