Skilsmisse

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter kanskje imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Å flytte mellom to hjem kan være vanskelig. Du kan oppleve at du ikke føler deg hjemme noe sted. Det er mer vanskelig å huske hvor du har tingene dine. Du kan oppleve at foreldrene ikke tåler hverandre lenger, det gjør vanligvis veldig vondt for barn og unge å oppleve. Du kan se en av foreldrene dine få store problemer med å takle hverdagen og miste humøret. Du kan begynne å ta veldig mye hensyn til dem for at det ikke skal bli krangel, tårer og katastrofer. Noen ganger kan du kanskje ta så mye hensyn til alle andre at du glemmer deg selv?

Veldig mange barn og unge opplever at foreldrene skiller seg. Da er det jo mange andre som har noe av de samme erfaringene som deg. Det kan være godt å dele erfaringen med noen, få litt støtte, gode råd, eller bare vite om hverandre. Prat gjerne med en venn du vet at også har opplevd skilsmisse, eller bli med på en skilsmissegruppe hos helsesøster på skolen din. Snakk med helsesøster slik at du får vite når det starter en gruppe på din skole.

Noen ganger kan det være vanskelig å fortelle med egne ord hva man mener er best for seg selv. Organisasjonen Voksne for barn har snakket med mange barn til skilte foreldre. Sammen har de lagd denne plakaten. Skriv gjerne ut den og snakk om den med dine foreldre. Det kan være en god hjelp for deg.

Og HUSK, du har rett til å si fra hvordan du vil ha det! Si ifra til foreldrene dine eller en voksen du stoler på! Hører de ikke på deg så si fra en gang til! Du skal ha det bra.

Jeg vil vite mer: www.ung.no/skilsmisse

Jeg trenger noen å snakke med: Hvis du har det vanskelig å ikke vil snakke med noen i familien, venn, utekontakten eller helsesøster. Ring Alarmtelefonen på 116 111. Det er en gratis nødtelefon for barn og ungdom. De kan hjelpe deg døgnet rundt.

 

Sist oppdatert: 10.04.2014