Om Selvfølelse

Rapport «Selvtillit og selvfølelse»

Oppsummering fra samling 15 september 2014

 

Barn- og unges kommunestyre har bestemt at tema for BE SAFE 2014 skal være ”Bygge selvfølelse – sammen med andre!” 

Lokallaget i Voksne for Barn fikk i oppdrag å undersøke temaet litt nærmere, ved å finne ut hva barn og unge i Nittedal mener om blant annet:

 • Hvordan skal man kunne kjenne at det er greit og trygt å være seg selv, og ha tro på seg selv?
 • Hvordan kan man hjelpe hverandre med dette, og være gode venner for hverandre?
 • Hva kan voksne gjøre for å hjelpe til med dette?

Vi inviterte til en samling på Nittedal Ungdomsskole, hvor 25 elever, fra alle skolene i Nittedal var representert. Elevene kom fra 6 trinn og oppover til videregående skole.

Målet med samlingen var å få fram råd og erfaringer fra elevene, som både andre barn og unge, foresatte, lærere og andre voksne i kommunen kunne ha nytte av og lære av.

Resultatet fra samlingen presenteres i denne rapporten. Det vil legges ut på informasjonssiden til BE SAFE som råd til voksne og venner, overrekkes politikerne og sendes skolene som grunnlag for diskusjon rundt temaet i klassene i BE SAFE-uka.

Gjennom ulike øvelser i gruppe, kom det fram mange interessante og kloke tanker om selvtillit og selvfølelse. Både i forhold til hva dette er, og hvordan selvfølelse kan styrkes – både ved hjelp av en selv, venner og voksne.

 

Tusen takk til dere som deltok! En herlig gjeng som bidro på strålende måte, som delte erfaringer, ga gode råd, og som lærte oss både ett og annet som vi ikke hadde tenkt på om vi ikke hadde spurt.

 

Tusen takk!

 

Hilsen Janne og Ina i Voksne for Barn

Voksne for barn logo

 

1 Selvfølelse - hvordan kjenner man igjen god selvfølelse hos seg selv og andre?

Hvis jeg har god selvfølelse er jeg ikke så redd for hva andre mener eller tenker om meg.

Hvis jeg har god selvfølelse er det også lettere å være en god venn for andre.

De som har god selvfølelse trenger ikke mobbe andre heller!

Man er ikke så redd for å bli ledd av, man kan tenke at: ja, ja, du må bare le, det gjør ikke meg noe!

På andre kan man nesten se det på kroppsholdning og sånn. De med god selvfølelse er på et vis rettere i ryggen, trenger ikke gjemme seg unna.

Mennesker med god selvfølelse er ikke like sjenerte tror jeg. De tar lettere kontakt med andre, er mer åpen om seg selv, og kan også være nysgjerrig på andre.

Jeg tror de med god selvfølelse ofte er positive mennesker! Når man føler seg bra, er det lettere å tenke at ting går bra også.

 

2 Selvfølelsen og meg

Ikke trekk deg selv ned! Du er mer enn bra nok som du er. Tenk positive tanker og vær deg selv!

 

Om å bli likt – og å kunne være seg selv

Det er viktig for selvtilliten å bli godt likt. Det å tenke at andre liker en, styrker selvfølelsen. Men da må andre like meg for den jeg er da, det hjelper ikke å bli likt for noe man ikke er! 

Jeg føler meg bedre når jeg føler at jeg er godt likt. Men jeg må kunne være meg selv!

Selv om ikke alle liker en, hjelper det å vite at jeg har venner som liker meg som den jeg er! Det er det viktigste. Det kan til og med være nok med EN ordentlig god venn. Som støtter meg uansett.

Noen ganger synes jeg det kan være vanskelig å si det jeg mener, jeg er redd noen vil le av meg. Det liker jeg ikke! I stedet sier man da ingenting.

Jeg er ikke så redd for å si det jeg mener. De andre får bare le, det kan ikke jeg gjøre noe med.

Dersom man har god selvfølelse, er man heller ikke så redd for å være den man er, eller å bli ledd av. Å tenke at man er bra som man er, og kan mene det man mener.

Jeg tror ikke man nødvendigvis har god selvtillit selv om man er superkjendis. Det kan hende at de er rike, men at de ikke har gode venner for eksempel. Kanskje de har opplevd noe vondt, men er nødt til å smile hele tiden!

Superkjendiser er jo bare mennesker de også, og det kan ikke være så lett å være seg selv når alle får vite om hva du sier og gjør hele tiden.

Det er ikke så viktig å se bra ut. Bare man har det bra og gøy, så er ikke det så viktig.

Jeg får bedre selvtillit dersom jeg føler jeg ser bra ut. Noen ganger henger utenpå og inni ganske mye sammen. Men da er det kanskje mer for min egen del, kanskje ikke så mye hva de andre synes.

Det viktigste er vel at andre liker deg for den du er, ikke for hvordan du ser ut!

Det er lite fokus på å skulle ha de riktige klærne osv. Det er faktisk ikke så viktig. Om du er populær eller ikke kommer mer an på hvem du er som person.

 

Om klassemiljø og inkludering

Hvis man opplever at man ikke blir inkludert, for eksempel på skolen, er det fint å kunne snakke med noen. Om det kanskje bare er litt innimellom er det greit å snakke med venner, eller kanskje bare tenke at det løser seg. Men hvis det er sånn hele tiden, bør man få hjelp av noen voksne. Har man ikke noen å snakke med som tar det på alvor, kan man bli veldig lei seg.

Vi har et kjempegodt klassemiljø, og jeg tror alle opplever å kunne være seg selv og at de er inkludert. Vi snakker ofte om slike ting i timene. Det hjelper nok.

Vi har snakket om på skolen at det er viktig å ikke le av hverandre. Lærer har tatt opp dette.

Hos oss er det lite fokus på inkludering, både fra lærere og elever. Det er mange klikker, mange føler seg nok utenfor. Inkludering er viktig for selvfølelse!

Vi har ikke snakket så mye om selvfølelse og selvtillit i klassen. Det kunne vært fint å snakke om dette, kanskje alle blir litt tryggere.

Vi har snakket om inkludering og slike ting i klassen. At alle må få være seg selv, og at det er greit. Det var greit i begynnelsen, men nå blir det nesten bare mas, vi lukker ørene for det. Læreren står bare og sier det samme hele tiden, dere må ikke gjøre sånn, og dere må gjøre sånn… Da blir vi bare lei. Det er viktig å la elevene være med på å finne ut hvordan man kan snakke om dette på en ny måte! Slik at vi føler at vi er en del av det, og at det ikke bare blir formaninger. Det virker nesten mot sin hensikt!

 

Hva kan man selv gjøre for å styrke sin selvfølelse?

Det viktigste er å forsøke å være seg selv, ikke late som man er noen andre. Men man nå kanskje øve seg litt på dette. Og da kan det være fint å ha noen som støtter deg.

Ikke sammenligne seg selv med andre hele tiden!

Ikke vær for hard mot deg selv!

Tenk på det fine du har gjort!

Du kan tenke at om noen sier noe negativt til deg, så kanskje de bare er misunnelige.

Man trenger ikke være perfekt, ingen er perfekte!

Tenk at du er bra nok! For at man skal klare dette er det fint å ha noen man stoler på å snakke med

Det er viktig å finne noe man er god til, finne noe man mestrer! Dette kunne både lærere og foreldre være flinkere til å hjelpe barn og ungdom med. Alle er jo gode til noe!

Selv om det å være flink til noe ikke nødvendigvis gir deg god selvfølelse, så kan det bygge selvtillit, noe som igjen kan være bra for selvfølelsen. Derfor er det viktig å få mestringsfølelse!

Det er viktig å tro på det positive andre sier om det, ikke bare tenk at det er noe de bare sier!

Øv deg på å tenke: Hva er bra med meg? 

Tenk positivt! Hvis noen ler, kan det hende at de ikke ler AV deg, men fordi de synes du er morsom på en god måte også! Ikke ta alt i verste mening, det er det bare du selv som vil plages av.

 

Gode råd til meg selv:

Stol på deg selv og dine valg! Men spør gjerne noen du stoler på om råd eller støtte om du trenger det.

Ta imot komplimenter, si takk! Tenk godt om deg selv.

Tenk på alt det du kan som ikke andre kan!

Ikke la andre bestemme hvordan dagen din skal bli!

Gjør noe du er god til eller som gjør deg glad!

Vær sammen med noen du stoler på og som liker deg for den du er!

 

3. Venners betydning

Man kan si hei! Og man kan smile! Hvis man er litt lei seg en dag, så kommer man på skolen og noen sier hei og smiler til deg! Det kan faktisk forandre hele dagen din!

 

Gode venner er viktig for selvfølelsen!

En god venn er en som bryr seg om det og støtter deg uansett!

Jeg synes en god venn er en som liker meg for den jeg er, som er snill, og som er ærlig uansett. Det kan også være negative kommentarer, men på en god måte hvis du skjønner hva jeg mener….

En god venn er en jeg kan krangle med, men så går det over med en gang!

 

Hva kan man som venn gjøre for å styrke selvfølelsen hos andre?

Hvis man ser at noen ikke har det så bra, da kan man gå bort å snakke med den personen. Inkludere!

Snakk med noen du kanskje ikke snakker med så ofte.

Gi en klem til en som trenger det!

Vi kan være flinke å gi gode tilbakemeldinger til venner.

Se hverandre! Det kan du gjøre ved å si noe positivt, rose, spørre om hvordan en har det dersom du ser at han eller hun kanskje er litt lei seg eller noe.

Er man grei mot seg selv, da er det lettere å være grei med andre også!

Man kan inkludere ved å finne aktiviteter som alle liker og kan være med på.

Ikke være sjefete, men la alle være med på å bestemme!

Være ærlig, selv om det kan være litt vanskelig dersom det du vil si er negativt.

Hvis vennen din blir mobbet, så er det ikke lett å være venn. Hvis man støtter den som blir mobbet, kan man være redd for selv å bli mobbet også! Men det er veldig viktig!!!

Det kan også være vanskelig å si fra til voksne at andre barn blir mobbet. Man vil ikke være den som sier ifra, i tilfelle de andre i gjengen får vite at du sa ifra.

Være en venn som er til å stole på, som holder på hemmeligheter, hjelper til, er hyggelig og alltid stiller opp. Da kan vennen din føle at han eller hun kan være seg selv!

Det er viktig å lytte til hva den andre har å si! En god lytter er en som ikke avbryter når du snakker og er engasjert når du forteller noe.

Å gi gode komplimenter, gjør at vi føler oss bra og er med på å bidra til bedre selvfølelse.

Man kan være flink til å tenke over hva man sier, om noen kan bli lei seg. Hvis noen spør om en annen venn skal være med hjem, mens du står og hører på for eksempel. Dette kan oppleves veldig sårende.

Det er viktig å holde på hemmeligheter, for hvis en venn forteller noe videre, så gir ikke det en god følelse i hjertet etterpå. Men det kan være vanskelig å holde på hemmeligheter hvis det er noe veldig alvorlig, når man må si det til en voksen og den andre ikke vil det. Da kan hemmeligheter være tunge å bære på.

Elevstøtter og voksne kan hjelpe oss med å være gode og støttende venner! Elevstøttene er også ekstra flinke til å se om det er noen som ikke har det greit.

 

Råd til venner:

Vær en god venn! En som det går an å stole på:

 • En som lytter
 • En som kan hjelpe
 • En som kan trøste
 • En som ikke mobber
 • En som er ærlig
 • En som stiller opp uansett
 • En som støtter
 • En som inkluderer og inviterer inn i leken
 • En som gir ros og fine kommentarer
 • En som lar andre være seg selv!

 

4 Voksnes betydning

Voksne må la oss vite at vi kan stole på dem, ikke bare regn med at vi vet det. Har man noen å stole på, kan man stole mer på seg selv også!

 

Hva kan voksne gjøre for å styrke selvfølelsen hos barn og unge?

Voksne må engasjere seg i det barna driver med, for eksempel møte på fotball kamper. Hvis ingen er interesserte i det du driver med, er det ikke bra for selvfølelsen.

Barna må lov å finne ut av ting selv, lære av sine feil. Noen ganger har ungdommen lyst til å finne ut av ting selv, få tillit til å løse oppgaver selv.

Voksne må ikke overføre egne dårlige erfaringer til barna, det skaper bare redsel.

Vær åpen, men ikke altfor åpen, med barna. Dette kan gi mye ansvarsfølelse!

Hvis man har problemer, og tar opp dette med læreren eller en voksen, også får man bare høre at man er bra nok som man er eller at det går over, det er ikke alltid så bra. Da kan man føle at de ikke tar det helt på alvor. Man trenger å føle at det er ekte det de sier, og at de virkelig lytter!

Man bør lage enda flere arrangementer for ungdom, ikke bare sånne familiegreie. BE SAFE og Free Friday er bra, for det er ting man kan dra på med vennene sine og ikke familien.

Hvis barn ikke synes det behagelig, det de voksne tar opp eller spør om, prøv igjen senere!

Voksne må prøve å forstå hvordan barn har det, sette seg inn i barnets synsvinkel. De må lytte mer til det barn og unge sier!

Også voksne må huske at det er viktig å smile, og være positive fordi det smitter.

De kan spørre om våre meninger om ting! Vise oss at vår mening betyr noe for dem.

Voksne kan hjelpe ved å være engasjerte, og bry seg om det barna gjør.

Voksne må hjelpe barn og ungdom å føle mestring! Noen voksne er flinke til å få deg til å føle mestring, men noen er ikke så flinke. Noen peker bare på det du gjør som ikke er så bra.

Jeg har en lærer som gir masse komplimenter, som er snill og gir ros.

Noen ganger, hvis hele klassen er flink til å jobbe, så får vi premie i form av en lek eller noe på slutten av timen. Det kan være med på å skape samhold i klassen.

Læreren vår starter nesten hver dag, og etter noen friminutter, men å høre om noen har noe på hjertet, hvordan vi har det. Det er bra, da føler vi oss sett!

Vi har en lærer som trekker fram det positive uansett! Hvis noen bråker så prøver læreren fortsatt å være blid selv om hun må si i fra.

Husk at belønning og ros, fungerer bedre enn straff og negative tilbakemeldinger. Og det er bedre for selvfølelsen!

 

Råd til voksne:

Se oss!

Hjelp oss med å få mestringsopplevelser og ha tro på oss!

Vær engasjert!

Gi ros!

Spør oss om ting, og la oss vite at du bryr deg om vår mening!

La oss få høre at vi er bra akkurat som vi er!

Snakk om selvfølelse og selvtillit i klassen!

 

Skrevet av: Annica Øygard, sist oppdatert: 03.10.2014